Skotsko

7.4. – 20.4.23 S celou mou rodinnou jsme si zhruba rok dopředu naplánovali dovolenou ve Skotsku. Zarezervovali dům a půl roku dopředu koupili tunel. Začínalo velikonoční volno a my vyrazili. První den jsme dojeli, až do Francie, kde jsme přespali v Calais v B & B a ráno se odbalili do tunelu. Psi museli mít potvrzení o odčervení a platný evropský očkovací průkaz. Auta byla předem zaevidovaná, tak jsme rovnou dostali označení pro větší auta a najeli s autem do vlaku. Pak už jen 30 min v autě ve vlaku a rovnou vyjíždíme v Anglii na dálnici. S bráchou jsme každý v jiném vlaku tak se znovu setkáváme až u sestry. Po snídani pokračujeme už 3 auta nahoru směr Skotsko. Přespáváme v Carliste hotel Pinegrove a jdeme se se podívat na Hadriánův val.
V neděli po anglické snídani v hotelu pokračujeme do Tore u Invernes kde máme pronajatý dům. V pondělí vyrážíme k jezeru Loch Ness, které máme blízko a na prohlídku hradu Urquhart Castle. Jediné místo z celé dovolené kam nesmí psi. Po prohlídce najdeme přístupnou pláž a necháme psy se proběhnout. Alf slavil své 5 narozeniny tak dostává dort a dobrůtky. Večer se pak jedeme podívat na maják Chanonry na pobřeží Severního moře a objevujeme krásnou písčitou pláž.
Na úterý jsme naplánovali větší výlet do údolí Ben Nevis - Steall Waterfall. Nádherná cesta k vodopádu a my ještě pokračovali údolím dále. Po cestě zpět se zastavujeme na malou procházku Invermoriston falls k jezeru Loch Ness.
Středa je pro ostatní odpočinkovější ale my s neteřinkou vyrážíme na vodopády. Rogie Falls. Odpoledne pak mají chlapi prohlídku v místní palírně Muir of Ord - Singleton. Ve čtvrtek se opět rozdělíme a část jede na ostrov Skye a my s dětmi a maminkou jedeme k majáku Tarbat Ness. Tam jdeme úžasným pobřežím, kde nikdo není, svítí nám sluníčko, psi si běhají a děti objevují. Večer pak jedeme už samy na Dog Falls - vodopády. Jediné místo kde jsme zmokli. Jinak máme většinou hezky, nebo se nám mění počasí na déšť, zataženo, sluníčko ?? Cesty tu všude lemují ploty a zastavit se dá pouze na vyhražených parkovištích a všude jsou ovce.
V pátek jedeme opět k majáku Chanonry a Rogie Falls. Tentokrát všichni kromě bráchy s přítelkyní, kteří se jeli podívat do Edinburghu. Ještě se stavíme na místní farmě a pivovaru.
Další den bohužel odjíždíme, ale my ještě pokračujeme a po cestě do Christon Bank kde máme další ubytování, děláme procházky po pobřeží. Nejdříve Longniddry pak nad útesy Cove - Old Cove Harbour. V neděli vyrážíme na výlet po stezce na pobřeží vedoucí ke zřícenině hradu Dunstanburgh Castle. Přejíždíme na hrad Bamburgh, kde jdeme na prohlídku. Večer pak na pláž Low Newtonbi the Sea. Ještě pár dní u sestry v Hemel Hempstead a už jen tunelem ve vlaku z Folkestone zpět. Abychom si to rozdělili přespáváme v Německu v B & B Essen.

Odkaz na fotky s popisky : https://bellaregio.rajce.idnes.cz/skotsko

mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt mejsi a arven jrt